Dat het weer in ons land moeilijk te voorspellen is, is geen nieuws. Maar dat we na een koud voorjaar en tot dusver bijzonder slechte zomer ineens een dag hebben van 30 graden is wel heel onverwacht.

Het is vrijdag 27 juli 2012 en ruim 75 leden van de vereniging verzamelen zich bij het VVV kantoor te Boxmeer. Een aantal van hen legde de afstand van Elsendorp naar Boxmeer per fiets af.

Verdeeld in twee groepen vertrekken we vanaf het VVV-kantoor onder leiding van een gids per groep. Via een oud straatje komen we langs een oude Lindeboom, waarover de gids ons meldt dat die na een behandeling van een bomendokter weer geheel hersteld is. Vervolgens bezoeken wij de Basiliek. Een golf van historische informatie vermengt met allerlei volksverhalen krijgen we van onze gidsen over ons heen. Iedereen raakt er van onder de indruk. Boeiend was ook het afdalen in de crypte, waar de oorsprong van het gebouw nog te herkennen was en een van onze jongste leden de gids ondersteunde met het rond laten gaan van oude plaatjes. Na de relatieve koelte in de basiliek merkten we bij ons vertrek dat het buiten aardig warm was geworden. We vervolgen onze wandeling door mooie oude straatjes. Ook dan weten onze gidsen ons veel te vertellen.

We komen uit voor het kasteel waar een tweetal historische kerkgebouwen ook de moeite waard zijn om te bezichtigen. Dat doen we per groep om de beurt waarbij we in een van de kerkjes even een kleine verfrissing tot ons nemen. Dan volgt het bezoek aan het kasteel. Prachtig gerestaureerde kamers doen je wanen in andere tijden. De informatie die onze gidsen er bij vertellen maken het gevoel helemaal compleet. In een stadswandeling van enige uren krijgen we een beeld van de adel en de geestelijkheid uit het verleden van de streek om Elsendorp. Na het kasteel bezoek volgt de laatste etappe van onze wandeling naar Grand Cafe de Douairière. Het was toch drie uur lang op de been en warm dus iedereen is blij even lekker te kunnen zitten. We vullen met onze groep een groot deel van het Café en  ons wordt een High Tea geserveerd. Smakelijke sandwiches en zoetigheid horen daarbij. Iedereen rust even gezellig uit en als afsluiting is er een kaasplankje voor de liefhebbers.

Vervolgens keert een ieder weer terug naar ons park waar menigeen snel de kledij verwisselde voor het naturisten tenue. Velen lieten zich ook de afkoeling in het meer welgevallen.

Het was warm, maar gezellig, keurig verzorgd en goed verlopen.

Onze bijzondere dank gaat uit naar de gidsen die dit geheel vrijwillig voor ons op deze dag mogelijk maakte. Dank ook aan de velen leden die enthousiast deelnamen. Complimenten voor de initiatiefnemers en organisatoren: Sylvia en Cor. Zij kwamen ook dit jaar weer met een origineel idee en wisten het goed te organiseren.

                                                                                                                                             Van de voorzitter