Het dagwarmte record van 2 augustus stond op 32 graden, maar het is vandaag gebroken. We schrijven 2 augustus 2013 waarop het meer dan 36 graden wordt. Toen het bestuur de jaaractiviteit aan het plannen was konden we dat niet weten, noch verwachten.

We gingen dit jaar naar het EDAH-museum te Helmond. 61 leden van de vereniging waren daar ’s morgens om 10 uur present en een aantal van hen kwam per fiets naar Helmond (en dat bij deze weersverwachting, sportief!).

In het Museum worden we ontvangen in de koffiezaal, met koffie met ontbijtkoek voor een ieder. Vooral de koek brengt ons alvast in de sfeer van de kruidenierswaren want daar gaat het museum over. Van toen naar nu is het thema van de tentoonstelling. We worden in vier groepen door het museum geleid en zien hoe de kruidenier zich ontwikkelde tot supermarkt. De vele objecten van weleer brengen weemoedige gevoelens bij menigeen op. Van brood tot bier en van snoep tot sigaar. We zien veel van de ontwikkeling die voedingsmiddelen en genotsmiddelen hebben meegemaakt. Evenals met alles wat er om heen hangt zoals de reclame borden, verpakkingen, blikken, flessen, noem het maar op.

Ook de hulpmiddelen uit voorbije jaren, zoals: bakfietsen, kassa’s, vleeswarensnijmachines en zelfs computers uit de begintijd van de automatisering zijn in het museum te zien.

Bijna twee uur zijn we geboeid door de indrukken uit het en ons verleden. Vooral ook door de leuke verhalen die de vrijwilligers van dit museum erbij konden vertellen. Vermeldenswaardig is dat de gidsen zelf ooit medewerkers van de EDAH waren.

Ter afsluiting genieten we nog een drankje en worden we gecomplimenteerd door de museumvertegenwoordiging voor onze aandacht en onze belangstelling op deze uitzonderlijk warme dag.

Met applaus voor de gidsen beëindigen we ons bezoek en menigeen maakte nog van de gelegenheid gebruik om wat “ouderwets” snoep te kopen als aandenken. Vervolgens gaan we te voet verder naar taveerne “de Bank” gelegen aan de haven van Helmond. Het was toch even een stukje lopen in de zeer warme zon, maar daar wacht ons een voortreffelijke lunch. Het was enigszins schuiven met stoeltjes om allemaal in de schaduw te kunnen zitten, maar dan krijgen we een heerlijk soepje, gevold door belegde broodjes in overvloed. Broodjes zalm, rosbief, Hollands kaas of Franse kaas, zeg het maar. Nog eentje? Had gekund, want er waren er meer dan genoeg. Al genietend worden allerlei ervaringen uitgewisseld, ook tussen leden die elkaar anders zelden ontmoeten.

Voldaan en opgewarmd gaan we rond 14.00 uur allemaal terug naar het park waar we ons weer snel van kledij konden ontdoen. Het was wel warm, maar gezellig, keurig verzorgd en goed verlopen.

Als we er nu van uit kunnen gaan dat we bij ons uitje van volgend jaar dit weer hebben, dan misschien een dagje naar het strand? Het is niet te voorspellen.

Voor dit uitje dank aan de velen leden die enthousiast deelnamen.

                                                                                                                                             Van de voorzitter