De zomer laat ons dit jaar even een beetje in de steek.  Het is op 30 juli 2011 een bewolkte dag , geen Frans weer, maar  ideaal voor de excursie die we dit jaar als vrienden van Elsendorp organiseerden. ’s-Morgens om half tien arriveerde de Gemertse Stoomtram bij park Elsendorp om de eerste groep van ongeveer 35 deelnemende leden op te halen. De naam stoomtram is wellicht niet helemaal van toepassing want van stoomaandrijving was geen sprake. Het moderne voertuig is weliswaar in oude stijl gebouwd maar heeft elektrische tractie en wordt door zonnepanelen voorzien van stroom voor de accu’s. Verder beweegt het zich voort over de openbare weg op autobanden. Afgezien van deze compromissen waanden wij ons toch in een tram die, net als vroeger,  met een snelheid van maximaal 25 km/uur ons door het landschap vervoerde,  waarbij een in stijl geklede conducteur ons uitgebreid verslag deed van de beziens- en wetenswaardigheden van onze route naar het Boerenbondsmuseum in Gemert. Na de eerste groep getransporteerd te hebben keerde het trammetje terug om nog eens zo’n 35 leden op te halen voor de rit naar Gemert.

In het Boerenbondsmuseum genieten we eerst met ruim 75 leden van de koffie met uitstekend gebak die ons als welkom wordt aangeboden.  Na dat een ieder helemaal in de sfeer van het museum is gekomen gaan we verdeeld in meerdere groepen onder leiding van een bijzondere karakteristieke gids per groep een rondgang meemaken door het museum. Er wordt veel verteld over de het boerenleven zoals dat ooit was. Het museum heeft diverse gebouwen, volledig ingericht in stijl van toen, die in het boerenleven  een rol speelden. De snoepwinkel, met authentiek snoep te koop en een kroegje ontbreken daarbij niet. Uitleg wordt gegeven over talloze aspecten van het boerenleven, klompen maken en kaas maken, noem maar op. Vele oude gereedschappen en werktuigen zijn er te zien. Alles wordt nog eens verlevendigd met een diavoorstelling die vele plaatjes uit de oude tijd laat zien.

Na dit alles is het tijd voor de lunch. Een boerenlunch met worst en kaantjes, diverse soorten brood, koffie en thee. Heerlijk! Met de hele groep lunchen we aan vier grote tafels. Gezelligheid kent geen tijd. Voor je het wist was de lunchtijd alweer voorbij.  Aansluitend was er gelegenheid om de zeer bezienswaardige zolder te gaan bekijken , met o.a. een maquette van het oude Gemert.

In de middag vervolgen we onze verdieping  in het boerenleven van weleer met een schitterende huifkar tocht. Verdeeld in twee groepen nemen we bij toerbeurt plaats in een tweetal huifkarren die ieder aan 18 personen plaats bieden. We geven ons transport geheel over aan twee prachtige paarden die de twee huifkarren ruim een uur over sfeervolle weggetjes rijden in de omtrek van en door Gemert. Een van de paarden was overigens recent moeder geworden en na terugkomst zijn we getuige van de hereniging met haar veulen.

Na een dag met zoveel indrukken komen we nog even bij onder het genot van een drankje waarna de tram al weer voor ons klaar staat. Per tram keren we terug naar het park, waar we zo van genieten, zij het nu met een aangename bagage aan kennis over de streek en over hoe het leven er ooit was.

We mogen wel concluderen dat we deze eigenlijk sombere zomerdag op heel bijzonder wijze hebben ingevuld.

 Dank aan de leden die met deze opkomst en enthousiaste deelname hebben bijgedragen aan het succes van deze dag en de complimenten voor de initiatiefnemers en organisatoren: Sylvia en Cor.

                                                                                                                                             Van de voorzitter